fbpx
Najava: Mjera vremena, novi roman jednog od najpopularnijih savremenih italijanskih pisaca

Đanriko Karofiljo je jedan od najpopularnijih savremenih italijanskih pisaca. U prvoj polovini svog života radio je gotovo isključivo kao pravnik, bio je javni tužilac, borac protiv mafije, čak i senator u jednom od saziva Parlamenta Republike Italije. Pomalo se bavio pisanjem, a onda, kada je nekoliko njegovih romana u Italiji doživjelo nevjerovatan uspjeh, odlučio je da se penzioniše kao pravnik i u potpunosti posveti pisanju, na naše beskrajno zadovoljstvo. Njegove knjige su prevedene na preko dvadeset jezika širom svijeta, neki od romana doživjeli su i ekranizaciju, a procjenjuje se da su se njegove knjige prodale u preko pet miliona primjeraka samo u Italiji. Prošle godine objavili smo njegov roman “Privremena savršenstva”, a za sami kraj 2021. spremamo roman “Mjera vremena”, opet u prevodu Borisa Maksimovića.

O romanu Mjera vremena

Roman Mjera vremena našao se 2020. godine u užem izboru za nagradu Strega, najprestižniju italijansku književnu nagradu. Riječ je o jednoj napetoj sudskoj drami smještenoj na jugu Italije, ali to je ujedno i priča o strasti i protoku vremena.

Roman je objavljen 2019. godine i jedno je od djela iz serije koja prati život advokata Gvida Gverijerija. U ovoj knjizi, u njegovu kancelariju dolazi Lorenca, žena s kojom je Gverijeri imao aferu tridesetak godina ranije i koja predstavlja njegovo svojevrsno prvo veliko razočaranje u ljubavi. Lorenca je sada samohrana majka i nalazi u se u velikoj nevolji. Naime, njen dvadesetpetogodišnji sin Jakopo je smješten u zatvor, i to pod optužbom za ubistvo. Advokat Kostamanja, koji ga je branio u prvostepenom postupku, preminuo je, tako da Lorenca sada traži od Gvida da brani njenog sina u žalbenom postupku.

Gvido pristaje da brani Jakopa, ali ubrzo shvata da je slučaj u koji se upustio posebno trnovit. Droga, narko-dileri, telefonska prisluškivanja, obračuni mafijaških klanova samo su neki od elemenata koji postaju važni za dalji razvoj toka romana i pokušaj otkrivanja istine, ali posebno treba istaći namjeru autora da nam što vjernije približi prirodu samog sudskog postupka.

„Karofiljo, oslanjajući se na svoju profesionalnu pozadinu, ističe se u opisivanju svakodnevnih sudskih postupaka na načine koji zadivljuju čitaoca.”
Tom Nolan, Wall Street Journal

Pretprodaju najavljujemo uskoro na našem njuzleteru i nadamo se da ćete i u ovom romanu uživati kao u “Privremenim savršenstvima”.

Izdvajamo iz medija:

The Guardian: The philosophical crime writer: ‘You must have empathy, even for the worst criminals’

Dodaj komentar